EFOP-1.8.5-2017-00358 Testünk a kincsünk. Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban

EFOP-1.8.5-17-2017-00358

“Testünk a kincsünk- Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban”

 

Pályázó neve: Suli Harmónia-2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány

Projekt megnevezése: “Testünk a kincsünk- Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban”

OP név: EFOP

Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-1.8.5-17 – Menő menzák az iskolákban

Projekt helyszíne (régió): Nyugat-Dunántúl

Projekt helyszíne (megye): Zala

Projekt helyszíne (település): Felsőrajk

Megítélt összeg: 20 000 000 Ft

Támogatás aránya: 100

Forrás: ESZA

Ország: Magyarország

Beavatkozási kategória:     A megfizethető, fenntartható és minőségi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása, beleértve az egészségügyi szolgáltatásokat és a közérdekű szociális szolgáltatásokat, Humán-egészségügyi ellátás, Nem alkalmazható, Nem alkalmazható, Oktatás, Vissza nem térítendő támogatás

Uniós társfinanszírozási ráta: 84,99999 – ESZA

Projekt összköltség: 20 000 000 Ft

A projekt megvalósítás időszaka: 2018.01.01.- 2019.06.30.

A projekt bemutatása

A „Testünk a kincsünk- Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban” projektünk fő célja, hogy az egészséges táplálkozásra, életvitelre felhívjuk a tanulók figyelmét. Tudatosítjuk, hogy az egészség érték – tenni kell érte. Fontos, hogy megértessük az egészséges életmód és az egészségvédelem fontosságát. Kialakítsuk gyermekeinkben az egészséges életmód iránti igényt. Tudatosítsuk mindenkiben az egészségkárosító szerek szervezetünkre gyakorolt káros hatását. A lehetőség szerint bevont szülők, betekintést nyerhetnek az iskolai életbe, nyitottabbá válhatnak az iskolával való együttműködésre. A pedagógusok a szülőkkel együtt sokat tehetnek azért, hogy a gyerekekben kialakuljon az egészséges életmód és egészséges táplálkozás iránti igény, fejlődjön a megfelelő étkezési kultúra. Ezekhez a célokhoz rendelt programokkal, előadásokkal megalapozhatjuk az egészséges és egészségtudatos életmód kialakításához szükséges fogyasztói magatartást. Célunk, hogy a gyermekeknek fontos legyen az egészséges életmód, tudjanak nemet mondani a szervezetüket károsító dolgokra.

Minden iskolában egy-egy darab, összesen 3 db ivókút kerül kialakításra, amit használhatnak a gyermekek

Minden iskolába beszerzésre kerül egy zöldség és gyümölcskínáló berendezés, amelyet folyamatosan feltöltésre kerülnek szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezekből a gyermekek szabadon fogyaszthatnak.

Az iskolák udvarán a szülőkkel és a helyi Kertbarát Körökkel együttműködve, iránymutatásuk és szakmai támogatásuk mellett fűszerkert és tankert kerül kialakításra. A kertek kialakításához szükséges kerti eszközök, vetőmagok és a komposztáló berendezések is a projektből kerülnek megvalósításra. amely segít irányt mutatni a gyermekek számára a helyes táplálkozás felé vezető úton.

A projekt keretében egy modern tankonyha kerül kialakításához, Főzéshez szükséges eszközök és edények, valamint az étkezéshez szükséges eszközök beszerzése is megvalósul.

A projekt során a bevont célcsoport tagjai kérdőíves mérésen vesznek részt a projekt kezdetekor és befejezésekor. A felméréssel kiszűrésre kerülnek a rizikófaktorba tartozó gyermekek, akik külön figyelmet kapnak a táplálkozási szakértőtől.

Foglalkoztatásra kerül heti négy óra időtartamban egy dietetikus szakember, aki a gyermekek, szülők, pedagógusok rendelkezésére áll.

A projekt folyamán olyan programokat rendezünk meg, amelyeken keresztül a gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése valósul meg. Az ismeretterjesztő programok és a szemléletformáló programok az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében az alábbi témakörökben kerülnek megvalósításra:

1.Gabonafélék és magok megismerése

2.Egészségnap 2018

3.Ásványi anyagok és vitaminok

4.Iránytű az egészséges élethez

5.Gyümölcsbe zárt nyár

6.Gyógy és fűszernövények megismerése – kirándulás a Gyógynövény-völgy látogató Központba Zánkára

7.Reform főzőverseny

8.Házi tartósítás-interaktív foglalkozás

9.Méhészet látogatása

10.Természetesen, nyersen!

11.Egészséges folyadékháztartás

12.Függőségeink a táplálkozásunkban.

13.Édes és egészséges,

14.Egészségeset finomat!

15.A tudatos táplálkozás visszaszorítja a betegséget!

16.Kapj rá! A Hal fogyasztás népszerűsítése

17.Egészségnap 2019.

18.Bio élelmiszeranyagok, élelmiszerek jelentősége táplálkozásunkban, előállítási lehetőségek. Egy bio gazdaság megtekintése

19.Mit és hogyan egyek?

20.Egészség party 2019.