EFOP-1.8.5-17-2017-00358
“Testünk a kincsünk- Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban”
Pályázó neve: Suli Harmónia-2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány
Projekt megnevezése: “Testünk a kincsünk- Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban”
OP név: EFOP
Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-1.8.5-17 – Menő menzák az iskolákban
Projekt helyszíne (régió): Nyugat-Dunántúl
Projekt helyszíne (megye): Zala
Projekt helyszíne (település): Felsőrajk
Megítélt összeg: 20 000 000 Ft
Támogatás aránya: 100
Forrás: ESZA
Ország: Magyarország
Beavatkozási kategória: A megfizethető, fenntartható és minőségi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása, beleértve az egészségügyi szolgáltatásokat és a közérdekű szociális szolgáltatásokat, Humán-egészségügyi ellátás, Nem alkalmazható, Nem alkalmazható, Oktatás, Vissza nem térítendő támogatás
Uniós társfinanszírozási ráta: 84,99999 – ESZA
Projekt összköltség: 20 000 000 Ft
A projekt megvalósítás időszaka: 2018.01.01.- 2019.06.30.
A projekt bemutatása
A „Testünk a kincsünk- Egészségtudatos táplálkozásra nevelés a Suli Harmónia iskoláiban” projektünk fő célja, hogy az egészséges táplálkozásra, életvitelre felhívjuk a tanulók figyelmét. Tudatosítjuk, hogy az egészség érték – tenni kell érte. Fontos, hogy megértessük az egészséges életmód és az egészségvédelem fontosságát. Kialakítsuk gyermekeinkben az egészséges életmód iránti igényt. Tudatosítsuk mindenkiben az egészségkárosító szerek szervezetünkre gyakorolt káros hatását. A lehetőség szerint bevont szülők, betekintést nyerhetnek az iskolai életbe, nyitottabbá válhatnak az iskolával való együttműködésre. A pedagógusok a szülőkkel együtt sokat tehetnek azért, hogy a gyerekekben kialakuljon az egészséges életmód és egészséges táplálkozás iránti igény, fejlődjön a megfelelő étkezési kultúra. Ezekhez a célokhoz rendelt programokkal, előadásokkal megalapozhatjuk az egészséges és egészségtudatos életmód kialakításához szükséges fogyasztói magatartást. Célunk, hogy a gyermekeknek fontos legyen az egészséges életmód, tudjanak nemet mondani a szervezetüket károsító dolgokra.
Minden iskolában egy-egy darab, összesen 3 db ivókút kerül kialakításra, amit használhatnak a gyermekek
Minden iskolába beszerzésre kerül egy zöldség és gyümölcskínáló berendezés, amelyet folyamatosan feltöltésre kerülnek szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezekből a gyermekek szabadon fogyaszthatnak.
Az iskolák udvarán a szülőkkel és a helyi Kertbarát Körökkel együttműködve, iránymutatásuk és szakmai támogatásuk mellett fűszerkert és tankert kerül kialakításra. A kertek kialakításához szükséges kerti eszközök, vetőmagok és a komposztáló berendezések is a projektből kerülnek megvalósításra. amely segít irányt mutatni a gyermekek számára a helyes táplálkozás felé vezető úton.
A projekt keretében egy modern tankonyha kerül kialakításához, Főzéshez szükséges eszközök és edények, valamint az étkezéshez szükséges eszközök beszerzése is megvalósul.
A projekt során a bevont célcsoport tagjai kérdőíves mérésen vesznek részt a projekt kezdetekor és befejezésekor. A felméréssel kiszűrésre kerülnek a rizikófaktorba tartozó gyermekek, akik külön figyelmet kapnak a táplálkozási szakértőtől.
Foglalkoztatásra kerül heti négy óra időtartamban egy dietetikus szakember, aki a gyermekek, szülők, pedagógusok rendelkezésére áll.
A projekt folyamán olyan programokat rendezünk meg, amelyeken keresztül a gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése valósul meg. Az ismeretterjesztő programok és a szemléletformáló programok az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében az alábbi témakörökben kerülnek megvalósításra:
1.Gabonafélék és magok megismerése
2.Egészségnap 2018
3.Ásványi anyagok és vitaminok
4.Iránytű az egészséges élethez
5.Gyümölcsbe zárt nyár
6.Gyógy és fűszernövények megismerése – kirándulás a Gyógynövény-völgy látogató Központba Zánkára
7.Reform főzőverseny
8.Házi tartósítás-interaktív foglalkozás
9.Méhészet látogatása
10.Természetesen, nyersen!
11.Egészséges folyadékháztartás
12.Függőségeink a táplálkozásunkban.
13.Édes és egészséges,
14.Egészségeset finomat!
15.A tudatos táplálkozás visszaszorítja a betegséget!
16.Kapj rá! A Hal fogyasztás népszerűsítése
17.Egészségnap 2019.
18.Bio élelmiszeranyagok, élelmiszerek jelentősége táplálkozásunkban, előállítási lehetőségek. Egy bio gazdaság megtekintése
19.Mit és hogyan egyek?
20.Egészség party 2019.